blur-sufi.jpg

 6/2- rabu.  Trip to nOrth yg ku plan suddenly.. pd awalnya merancang pulang kampung melaka..umah nek.. namun, dek memikirkan pengisian yg harus dimanfaatkan dengan sebaiknya, ku menukar arah destinasi perancangan.
Bersama adik wani.hamid dan kak sue.muslimat gOmbak.. ke penang.
By 10pm berlepas ke penang. Berhenti sejenak makan malam..
jm di tangan 1230am. Kiranya.. makan pagi laa..😉
Huh.. kok ramainya di RnR ipoh ni.. mengisi menjamah perut..
next, meneruskan perjalanan.akhiran selamat sampai bumi penaga by4++ menghampiri jm5.. Alhamdulillah terungkap di bibir kami…
7/2- khamis.  Berehat seketika.. setelah matahari naik.. usai sudah bersarapan. Kami bertolak ke tempat yg dituju. Laksanakan tugasan… lps zohor meeting seketika.. lepas meeting.. ku berSMS dgn sufi.abidah..
Erm.. ALLAh permudahkan urusan kami.. berdekatan rupanya teratak sahabatku ini.. kami menginap di pmtg hj hassan.. ketemu lagi dgn sufi.abidah😉
Kali pertama di KIDU.. Namun, kali ni dpt jumpe dgn kaknye.. faizah dan juga mak long nya yg kami gelarkan mak chak..
Malam, pada awalnya merancang utk mengisi santapan rohani.. namun, semua agak keletihan.. kami bertukar plan.. makan malam bersama tuan rumah..
Jm11pm ++ pulang kembali ke teratak..
Sambil meneruskan baki sisa kerja yg belum disiapkan..
Sempat mengucapkan by SMS.. selamat hari lahir ya sufi.abidah..😉
Menemani adikku menyiapkan kerja2 nya..
erm.. sian melihatkan adikku kengantukanss.. adusss..
Letih benor nampaknya.. ku hanya melihat sayu adikku menutup mata beside her laptop.. dlm 10 minit… ku switch off her laptop.. dik, jom tido dlm ye… zzzzzzzzzzzz
8/2- jumaat.  Ke tempat yg yang semalam lagi.. masih berbaki tugasan yg belum selesai..
Makan tengah hari, sekali lagi berjemaah dlm TALAM..bersama.. 😉
Berehat seketika sambil menunggu muslimin selesai solat jumaat.
By3pm.. kembali ke tempat di awal berkumpul. Meneruskan kerja-kerja yg tebengkalai.. by5pm.. pulang ke teratak sufi.abidah kembali. Sambil meninggalkan seketika wani.hamid berdiskusi dengan programnya.
Malam, bersama tuan rumah.. ke pasar malam berdekatan. Pulang rumah.. menjamah makanan bersama.. ALhamdulillah.. kenyang perut masing-masing..
Berhiwar seketika.. etc…Berbual dgn adikku wani.. tentang hal-hal kampus.. etc.. by1++ zzzzzzzz
9/2 – sabtu.  By8am.. usai bersarapan.. ke padang menorah hantar  wani ke programnya..
Then, kami ke KOMPLEKS AN NAHDHOH, kg petani.. mendengar santapan rohani min ustz Haji Mutalib Maarof.
Melangkah sahaja kaki ku ke kompleks tersebut.. terucap SUBHANALLAh..
Wah.. ramai sungguh yg datang mendengar kuliah mingguan ustz ni.
Macam PESta digambarkan suasana kompleks ni..
Kalaulaa tempat-tempat lain macam ni.. sejukk aman.. algi damai bumi malaysia ni.. ALLAhu akhbar…  ;)Yumkin dlm lingkungan 2000 orang au lebih dari itu.. mmg penuh parking.. sana- sini terlihat muslimin dan muslimat memenuhkan rongga kosong yang terdapat di kompleks tersebut..
Kami melangkah kaki hingga ke kediaman ustz… lalu mengambi tempat di penjuru tangga.. masing-masing membuka buku catitan.. dan menadah telinga sambil menatap skrin tv yang dipancarkan dlm kediaman tersebut…
Kuliah mingguan bermula dari jm8.30-11pagi. Kami tiba lewat dek lewat keluar dari rumah tadi.. jadinya.. smpai jm9.20pg.. sempat dengar slot pertama seketika.. berhenti berehat.. dan bersambung kuliah seterusnya..
Jm11pg.. kuliah pun berakhir.. kami melangkah kaki menjenguk gerai-gerai yg berdekatan…. Yg menjual cd-cd ustz, cd nasyid.. pakaian, makanan dll..
Erm.. tempat ni memang famous.. INTEAm .. dan artis nasyid lain penah turun.. tak lekang juga tn guru nik aziz biasa turun.. aiwah… mmg ku lihat ijo je….ehehhe..
Insyaallah.. boleh plan utk wat program di an nadhoh INN…😉 Meninggalkan perkarangan kompleks ni.. singgah sebentar rumah mertua ustz hj mutalib ni.. mak long sufi kenal sangat dgn mak mertua ustaz ni.. maka, kami mengikut sahaja destinasi mak long..
Dlm setengah jam berhiwar.. kami mengundur diri.. kembali ke teratak..
Berehat sampai.. alamak.. tertidur.. ups.. melihatkan hp ada 2 sms..
Sufi.abidah.. kak jemput makan di rumah sebelah ye..
Oh… ok.. asif jiddan.. tertidur.. nk menunggu kak sue tunaikan jamak.. tertidur both pula.. ^-^
Alhamdulillah.. merasai gulai kari mak long masak..
Selesai kami bersantap.. mohon diri.. permisi.. menjemput wani..
Destinasi seterusnya singgah sebentar kediaman wani.. bla..bla..bla..
Sempat makan malam seketika.. by 9pm. Bertolak ke destinasi seterusnya..
Lokasi sitiawan.. selamat sampai jm12.20++ pagi…
Alhamdulillah.. selamat sampai rumahku..
Mengemas barang.. turun di dapur.. makan kopok.. sembang ngn adikku fatin.. cmne sek.. dok hostel.. bla..bla..
Then.. menemani wani menyiapkan paper work… by3++ we stop.. jom.. tidoq..
Zzzzzzzzzzzzzz
10/2 – ahad.  Bersarapan bihun yg dimasak oleh abah dan mak.. ku tak sempat nk tolon..hehe.. ada tugasan di luar sekejap..
Makan sikit.. alas perut.. tetiba tak lalu nk makan.. huhuhu..
Then.. singgah sebentar rumah sahabatku.. merangkap tok su wani..hehe..
Sempat jumpe ayah dan mak sahabatku..
Meneruskan perjalanan ke KL… driver bertukar… lalu ke drive till kl..
By12.30pm.. ALhamdulillah.. selamat sampai.. ku turun di LRT taman melati..
Teruskan perjalanan kl sentral..
Rehat seketika.. menjamah makanan… then.. naik ktm to batang benar..
Waduh… ngntukss ALLAH knows better.. ^-^
Selamat sampai umah.. 2.30++ rendam baju.. basuh..
Naum….5.30pm.. meneruskan langkah basuhan yg belum siap…
Bla..bla…
Cuti Chinese new year di UTARA.. erm.. tak balik kg melaka.
Maaf.. plan bertukar ke penang..hehe..
insyaallah.. ana will back home melaka soon.. tunggu musim durian..yihaaaaaaaaaa…
Syukran jiddan ila sufi abidah..faizah wa mak chak..insyaallah, ada kesempatan ana akan menyinggah lagi… tak dilupakan usrati wani.. wa kak sue… erm.. mohon kemaafan atas segala kekurangan..etc.. syukran dik ajak kak..ehehe..