** terigt SMS dari sahabatku.

Shida, ana tgk enti ni cool.sabar je..

Cmne ye nak jadi macam shida ni..?? 

Erm.. ye ke..ehehe.. I reply that sms.. just be patient n cool.. jgn marah lagi angry.. pelan.pelan build up the habit. Insyaallah.. will going smoothly.. 😉 I’m not too good at all.. just simple human being as ss (~-~)

 

Tips Mengembangkan Sabar

May 14, 2008 by achiksolehah http://achiksolehah.wordpress.com/

Assalamualaikum buat pembaca yang budiman. Saya ingin kongsikan secebis ilmu yang diperolehi daripada sebuah buku tazkirah harian. Semoga ada manfaat untuk kita amalkan dan sampaikan kepada orang lain..insyaAllah.

 1. Jangan terlalu memikirkan masalah, sakit kepala dan kesakitan serta mengharapkan simpati dan perhatian daripada orang lain.

 2. Terimalah hakikat bahawa lebih banyak perhatian yang anda berikan kepada perkara-perkara ini lebih teruklah keadaan anda nanti. Semua perkara akan menjadi kelam kabut dan hati anda terluka dan berasa tidak sabar kerana orang lain tidak ambil peduli.

 3. Jangan fikir anda harus menunjuk kepada orang lain bahawa anda berada dalam keadaan yang betul dan dapat memenangi hati mereka dalam setiap perkara yang anda lakukan.

 4. Terimalah hakikat betapa sukarnya untuk menyenangkan hati setiap orang pada setiap masa. Pastikan bahawa anda bersikap adil dan wajar dan biarkan masa menentukannya.

 5. Jangan fikir anda mengetahui benar apa yang terbaik untuk orang lain.

 6. Terimalah hakikat sementara anda boleh terus cuba memujuk, tetapi akan menimbulkan kesusahan untuk mengharapkan mereka melakukan apa yang anda hendakkan. Ini tentunya mencetuskan ketidaksabaran ke atas kedua-dua pihak.

 7. Jangan memikirkan bahawa kerana terdapat mereka yang tidak bersetuju dengan anda, mereka bersikap tidak wajar terhadap anda.

 8. Terimalah hakikat bahawa manusia berhak kepada pandangan yang dikemukakan. Anda membenarkan mereka mendapatkan hak yang sama itu.

 9. Jangan fikirkan tentang semua perkara buruk yang akan berlaku ke atas diri anda. Terimalah keadaan bahawa setiap orang mempunyai masa rehatnya. Cuba lihat di luar daripada diri anda.

 10. Bersimpati terhadap orang lain akan membantu anda bersifat lebih sabar.

 11. Jangan fikirkan sikap yang tidak menentu itu dalam diri seseorang adalah terlalu penting.

 12. Terimalah hakikat kadangkala diri kita pun boleh mengalami sifat yang berubah-ubah atau tidak menentu itu. Hadapilah dengan tenang dan cubalah kawal sifat berubah-ubah diri anda itu.

 13. Jangan fikir bahawa cita-cita dan apa yang anda kehendaki adalah terlalu penting.

 14. Terimalah hakikat bahawa wujudnya kesulitan jika terlalu mengharapkan sesuatu perkara dalam hidup, terhadap diri anda dan orang lain. Jika anda terlalu berharap, kedukaan dan kekecewaan akan menjadikan anda sedih dan berkelakuan seperti orang hilang sabar.

 

HIKMAH DIAM

1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.

2. Perhiasan tanpa berhias.

3. Kehebatan tanpa kerajaan.

4. Benteng tanpa pagar.

5. Kekayan tanpa meminta maaf kpd orang.

6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.

7. Menutupi segala aib.

 

Hadis2 Rasullulah mengenai kelebihan diam yg bermaksud:

* “Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya”. ( RW ABU NAIM )

* “Barangsiapa yg beriman kpd Alah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yg baik atau diam”. ( RW BUKHARI & MUSLIM )

* “Barangsiapa diam maka ia terlepas dr bahaya”. ( RW AT-TARMIZI )