bismillahirrahmaniirrahim… ‘Actually, dh lama taip.tapi, baru dpt nk publish this entry.so, its ok lah. Dh taip, rugi x appear 😉

 

bAlik kg rayE !!

 

2nd time beraye exclude wit my famili. Before this beraye ADHa wit famili angkat di simpang 4, Perlis 2005 kot..ehehi..lame dah. Then, 2008 raye di kg tanahairku di Tangga Batu, Melaka.

 

Seawal 7.30pagi, dah bersiap utk ke masjid. Bersama pak tam + nenek ke masjid Tangga Batu. Hujan renyai-renyai. Setiba di perkarangan masjid, memayungi nek utk ke dalam masjid.

 

Biasa di masjid ni, solat mule 8.45am. melangkah kaki ke masjid, kutunaikan solat sunat tahiyyatul masjid. Disusuli mengikut laungan takbir raye.

 

Hampir tersyahdu syahdan tatkala kumelaungkan kalimah raye. Pose ramadhan baru melepasi.. masih ada berbaki yg belum dilangsaikan. SyawaL tanda rase SYUkur dek berjaya mengekang nafsu lapar, dahaga dsb. Moge banyak sudah yg dibOrong ketika MEGA SALE berlangsung selama sebulan😉 insyaallah.

 

raye ADHa sewajarnye kita menghayati erti KORBAn yg diKOrbankan oleh 3 watak UTama yakni Nabi Ibrahim a.s, Nabi ISmail dan Siti Hajar.. dek maksud KORban yg amat Luas, kutetibe terimbas kisah perjalanan hidupku. Huhu, hampir menitiskan air mata andaiku terus melayan blues..ehhe.. layan detik kembaraku. Nnti, ada pula yg memerhati… sedih gadis ni.. 😉 lalu, kuusap kutahan rase sebak yg menghunjam diri ini.

 

Terus bertakbir hingga Imam mengumumkn utk mula solat raye. Solat sunat 2 rakaat, khutbah dan akhirnye selesai sudah sunat muaakad kutunaikan. Alhamdulillah.

 

Sahabatku nun berada di bumi ambia’ moge segala perjalanan kehidupanmu dimudahkanNya. Ameen. Smlm insyaallah dpt jua kutunaikan pose sunat sempena 9 Zulhijjah, jemaah Haji tunaikan wukuf di Arafah. Lalu bilamana kita berada di sana, seakan di Padang Mashyar.

 

Hhuu.. syahdunya sahabatku menghantar SMS. Mohon doakan utk ana. Ana di Arafah ni😉 sempat lg send SMS ye.. Insyaallah dimudahkanNya… Barakkallahu fik !

 

Usai solat, kami bertiga pulang ke rumah. T/hari pak tam sefamili ke rumah sanak-sedara di  Paya Rumput. Petangnya kakak mak tam ziarah ke rumah. Kumenolong ape yg patut. Sebelah malamnya, beraye di rumah mak teh… mak teh.. adik mak no5😉

Raye pertama yg begitulah ceriteranyaaa…

In the end =D

 

 korban2008gz2

 

Tawaf zOO meLaka (*-*)

 

Pagi ni, mak tam plan utk ke MITC. Abang – anak yg sulung Danial Irfan excited nk tgk Alien. Apelagi, follow je. By9.30 move bersama nenek. Singgah di Wisma Negeri utk urusan geran tanah. Next, ke MITC. Ohh.. big juge MITC ni. Sblm ni hanya dgr nama.. lalu je.

 

Kami masuk bersama. Lagi 5 minit baru dibuka pameran Alien ni. Dipintu dpn dah bunyi sound effect.. gmbr dipamer juge ada ole-ole. Tetiba danial nangis.. issh, apesal pulak abang ni.

 

Mak tam dah di luar MITC. Nape mak tam? Ni.. abg takut nk masuk.. alahai abang ni. Ehehe.. kalu dah merengek gitu.. cancel laa lawatan kami utk masuk tgk Alien.melepass nk tgk Alien.

 

Masuk kete. Nak ke mana ni maa? Tanya pak tam. Kite ke Zoo Melaka lah.. dah dekat ni. Pak tam juge yg jwb. Okey…. Mak tam menjawab. Emmm.. masuk lagi zoo lagi..hihii.. baru je masuk zoo taiping. So, for the 2nd time for this year. Last Januari wit team Ukhwah.com😉

 

Setiba di zoo, tiket dibeli lalu kami masuk bersama. Kalu sebelum ni, naik train wit team UC. Tapi, kini mmg sungguh kembara. Kami menapak slow..slow.. best juge dpt menghayati ciptaanNya.

 

Masuk mini zoo safari, tgk zirafah dgn dkt.. besar lagi cantik landskap ni. Rugi juge that trip xdpt tawaf.  Almaklumlaa dh malam, masakan pula masuk sih..

Insyaallah ade rezeki boleh plan lagi ehehe.. 😉

 

Lame sungguh journey kami.fuh.. mmg senaman kaki. Rehat seketika di café, makan pau + milo ais. Then teruskan perjalanan. Kebetulan ada show animals.. singgah masuk tgk. Burung pemangsa ( ape ntah nama burung tu..hihi.. ) juge burung kakak tua 3 ekor yg sgt pintar+ orang utan yg sgt cerdik. Habis show.. kami exit the zoo. Back home.

 

Quite tired.. but nice journey😉

 sidepanel

 

 

tOur Melaka yeahhh !!

 

jalan time. Cuti-cuti Malaysia lagi jalan-jalan sungguh

di penghujung 2008 ni. Today 11 Disember, kalu x, myb  smlm dah ke Damansara Intan ke office INteam Records jamuan raye + malam naik bas ke btrwrt. Tapi, kita hanya merancang.. Allah jua yg mentaqdirkan ana tidak ke sana.

 

Ila adikku yg sgt dikasihi, wani.hamid moge dilimpahi rezeki wa barakoh dariNya sokmo. Asif jiddan ya. Nnti kite jumpe di bumi gombak au somewhere I belong yeahh !!😉

 

By10am move dari rumah bertolak ke Bandar Hilir Melaka. Dari smlm kata nk naik bas 2 tingkat. I just join  the trip. Parking bdktn dgn kapal big tu. Kami singgah masuk dlm. Yuran Rm3 dewasa. Rm 1 student. Alhamdulillah, masuk juge ku dlm perut kapal ni. cantik.. not bad laa design etc. masuk singgah ke muzim samudera di sebelahnye.

 

349758136_14cb7b5f06

 

Ok.. jom.. jalan ke depan skit. Aik, ada bas double decker tu. Rezeki.. dpt juge naik. Kami semua tawaf satu Bandar Melaka. Tmbg bas tu Rm5 tu dewasa. Perjalanan hampir 30 minit.

 Okey.. dah jalan-jalan. Otw nk balik rumah, lunch di tepi pantai kelebang. Issh.. tak nampak dah laut ni. habis pasir menutupi pantai klebang ni. em.. dah ditambak utk pembinaan..

Kejap je pembangunan tumbuh melata. Habis ALAM diterjah, diterokai dan diratah. Manusia mmg tak pernah CUKUp apetah lagi SYUKur ats nikmat yg diberiNya..huhu..

 Usai makan.. kami back home. Sekian sahaja monolog utk kembara jenjalan di MElaka… esok nk ke selatan. Waahhh.. jalan lagi daaaa. 😉

 jalan2