bismillah walhamdulillah. syukur masih lg merasai nikmat Islam.Iman.Ihsan yg tak terhitung dariNya.😉 monolog bisu ni, lama terperam dlm document pc acerku. kini. mase utk dijamah.. sekadar menceritakan utk sama-sama muhasabah dan muhasarawak.. ** segala isikndungn dlm ni, tiada kaitan dgn sesiapa..huhu. andai rasa tercalit..terpalit, terkesan..tempiasannye.. anggapnya bak angin sepoi-sepoi lalu..🙂

Crossroad

here… begin… (^-^)

Bilamana ada jemputan diterima sama ada via internet, sms or kad insyaallah akan sedaya upaya kutunaikan kewajiban tersebut. Memenuhi tuntutan itu wajib ke atas tiap penerima jemputan. Except ada hal yg menghalang dan kekangan melanda dan ditimpa.

Bersama shbt ke Terengganu, kembara dlm bas ke sg petani, meredah perit tengah hari, bersimpang siur ke kuala pilah, melilau mencari di felda johor, merewang di malam gempita mencari lorong itu, kekangan menimpa namun cuba diselaputi dengan push and pull..hehe. itulah kenangan terindah tatkala menatap wajah seri, puteri dan putera itu. Maafkan buat shbtku yg hajatnya tidak dpt kulangsaikan.. qada’ dan qadar mengatasi kudratku.

Insyaallah, tunggu masa dan nida’ dariNya. Menceritakan coretan kisah ini, hanya shbt yg terpilih mengetahui ceritera tntg ini. Aik, xkan xde lg? Bile lg kak? Tak dftar BM?  Asek p jemputan walimah je? Byk dh amik berkat ni..hehe. memilih ni.. kak, saya xsabar nk tunggu kak ni.  Aik, cepat shida.. kak lama tunggu sape calon bertuah ni ? ehehiiihihi, kusenyum simpulan bahasa je.😉😉

Bukan senang nk memilih pasangan ni. Eerrmm, rumit  juge.kih kih. Ups, penaip menaip coretan ini, sekadar meluahkan monolog. Cukup bakal zaujku boleh menjadi Imamku, pimpin dan tonton ke jalanNya. Boleh memahami gerak langkah kerjaku, menerima seadanya sesimple-shida nan yg sederhana je ni. Ada rasa sifat yg seia sekata senada sehati sejiwa.sefikrah… simple-shida ni, hanya insan biasa yg masih bertatih dlm dunia perjuangan yang hakiki.

Upss, xleh laa lebih nk taip. Kena limit. Buat shbt yg lama menanti.. saban bertahun… maafkn diri ini andai melukakan hati..huhu. apo nk dikato, bukan diriku dicipta milikmu. Pada yg yumkin memendam rasa… kadangkala mmg perlu utk diluahkan. Asbab kok diam mana empunya diri tau sih. Hehe.

Pernah soalan dilontarkan, brp hantaran ni? Brp gaji enti ye? Enti keje mana? Dah sedia nk …etc pelbagai soalan diaju, namun empunya diri menjawab yg sewajarnya shj. Maaf ye, mmg begitu prinsipku utk tidak merespon lobih.huhu. kdgkala kemalasan melanda utk menjawab, keterbatasan kredit dll alasan..hehehe.

Flow ice breaking tampak cantik andai ada org perantara. Tapi, harus kenal juge pd yg ditengah itu. Kok xkenal payah juge. Ermm, maaflah ayat ni ayat besa je. Ni sekadar luahan rasa penaip tntg isu yg mmg semua akan meniti detik ini.

Hatta nk berUmah tangga ni, kena sama-sama put ourself into their shoes means boleh masuk dan adapt dgn family dua pihak, dan yg penting psgn itu ada saling tolak-ansur, memahami, seirama je. Dunia pelayaran destinasi abadi ni, perlu dan harus mengemudi bahtera bersama. Perlu ada nakhoda, pembaca kompas, pengemudi sauh, biro kawalan dll.hihi. jadi, mestilah gembeleng tenaga sehati utk memastikan perjalanan berjalan lancar.

Pernah shbtku bertanya, pernah bercouple? Pernah dirisik? Soalan dilontar dari anak murid. Cikgu, boleh bercouple tak ? cikgu xde pakwe ke ? cikgu bile nk kawin ? ehehe.. jwpannye diatur dengan kalam dan intipati yg mengikut sukatanku. Keluarga dan sahabiah terdekat juga ada jwpn utk soalan tertentu di atas.

Okeylaa, malas nk monolog sudah. Salam mesraAbadi buat shbt yg sudah melangsungkan dan akan melangsungkan detik bahagia. Semoga Allah memberkati kalian, memudhkan segala urusan dan perancangan kehidupan bersama.

Doakan diri ini.. dlm pendakian menuju ke puncak dan arah tuju yang banyak perhentian dimudhkn.. Harapan agar terusan dibekalkan dgn nikmat ISLAm. Nadi IMAN. Jubah SABAR. Tudung SOPAn. Pakaian Malu yg senantiasa menutupi urat dan auratku.

Kupohon ampun dan maaf pd sahabiah ats segala kekurangan diri, keputusan, penolakan dan kepelbagaian kerenah yg diusulkan. Andai hajat tulus mulus terdetik, susuli dengan nawaitu yg lurus.. maka, boleh diteruskan pada yang bernama itu. Suka diwar-warkan, simple-shida hanya makhlukNya yang sangat sederhana lagi dahagakan pengalaman, ilmu dan segala perihal. Aduhh, maafkn diri ini kerna agak sukar utk menerima pautan yg samar-samar, yg tiada titik noktahnye.

As a result, lintasan hati ini bakal memungkinkan segalanya. Akhir kalam bisu, moga Allah serakkan sifat syirik kecil dlm taman hati ini.. penyakit hati yang tertempel di kalbu, dikuatkn pautan IMANku dalam tiap gerak langkahku.

Insyaallah mak abah akan menunaikan rukun ke 5. moge dimudhkn segala perancangan ke sana. Pesanan dilayarkan buat usrati titipkn doa buat anakandamu ini disenangkn laluan perjalanan dunia wa ukhrawi. Insyaallah andai dia tercipta milikku.. kuredha di atas ketentuanNya. Adakah dia dicipta utkku? Adakah dia milikku? Jawabannya tertulis dalam diari helaian yang akan datang. Wallahu’alam.

Al-Baqarah ayat 216 “…Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui..

fly

** salam bakal pengntin baru buat shbt yg bakal melangsungkan walimah buln nov.dec. wahh.. berderet jemputan ni😉 buat dik yati  @ melaka yg bru usai wedin.. alhamdulillah, dpt jumpe dik.. mabruk wa barakallahu lakum..

tiap yg berlaku tertulis segala hikmah disebaliknya. bersangka baik.. lalu membuatkan kita memikirkan sedalamnya, begitu cantik percaturan yang Maha Pencipta😉 masyaAllah syukur padaMu.

“Ya Allah yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku ini atas jalan ketaatan kepadaMu, ya Allah yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku ini atas agamaMu”