mengumumkn perpindahn warga darul Nadwah-DN dari bdr tun -btr, ke bdr task selatan-bts. waduhss, Allah shj yg tahu betapa sungguh kami terpaksa, memaksakn diri utk menggembeling kudrat tulang belulang yg persis berbaki hmpir sebulan mengemas diki demi dikit brg umah dN ni. kepelbagaian brgn terperusuk, dipasak, diperam, disimpul, ditanam hehee.. dlm dN. almaklumlaa rumah J ni..mmg penuh je biasa dgn brg. itu lah ayat shbt bilamana diluahkan byknye brg…huhu.

ss mula berhijrah dar desa baiduri ke dN since bln3. jd, mmpir 8bulan merasai detik manis bersama shbt dN ni.check in..check out menjadi lumrah bg rumah seperti begini😉 juge bertukar status akan pergi mengikut encik abenye..ehehe. jd, yg baru bakal menggantikan wasilah yg ada insyaallah.

minggu lps, kami ber4 bergotong-royong mengemas, memunggah, mengangkut, me..me..me.. alhamdulillah, diteman ex warga dN yg berbesar hati bntu kami.. ain, aishah, kak ira. syukran jazilan. jasamu dikenang.. nk pingat? hehe.. xpe..nnti dpt piala terus d padang masyar insyaallah😉

sekalung budi.. utk exhousemate dN yg kembali join dN dek perhijrahan beliau bertukar tmpt keje d bukit jalil + penyambungn mster d uitm.. byk mmbntu sblm kami bertukar bumbung ke bts. dia lah yg mengemop, mengemas, menyapu, menyetllekan keje-keje di blkg tabir. domo arigato sharini😉

hari keramat warga dN berpindh pada sbtu 31 okt 09. alhmdulillah, berpindh sudah kami ke teratak baru.. subhanaALlah. tmpt yg baru..serba-serbi baru. fuh, mmg lain dari lain.. tingkt 16.no 1. waahhh.. tinggi uhh.. second last😉 best juge, rumah di hjg sekali. so, xde gguan bising, lalu lalang dan moge safety abadan abada…ameen.

okey.. nk share n sharing doa tatkala berpindh ke rumah baru..😉 doakn moge kami semua senantiasa dlm jagaanNya.. wa dilimpahi barakah…ameen🙂🙂

Article di ambil dari: http://soaljawab.wordpress.com/

Adab-adab memasuki rumah baru secara khusus, tidak pula diperincikan didalam Islam. Namum demikian, terdapat amalan-amalan yang digalakkan kepada orang-orang Islam melakukannya yang dikategorikan sebagai ZIKIR kepada Allah apabila melangkah masuk kedalam rumah. Amalan-amalan ini sebagai contoh:a. Memberi salam ketika masuk ke rumah.

فَإِذَا دَخَلْتُمْ بُيُوتًا فَسَلِّمُوا عَلَى أَنْفُسِكُمْ تَحِيَّةً مِنْ عِنْدِ اللَّهِ مُبَارَكَةً طَيِّبَةً
“Maka apabila kamu masuk ke mana-mana rumah, hendaklah kamu memberi salam kepada (sesiapa yang seperti) kamu dengan memohon kepada Allah cara hidup yang berkat lagi baik.” – [Al-Nur 24:61]Kita digalakkan memberi salam semasa masuk kedalam rumah.

b. Membaca Ayat Al-Kursi semasa didalam rumah bagi tujuan menghalau syaitan

وعن أبي هريرة أن رسول الله – صلى الله عليه وسلم – قال: سورة البقرة فيها آية سيدة آي القرآن لا تقرأ في بيت فيه شيطان إلا خرج منه: آية الكرسي وكذا

Diriwayatkan dari Abu Hurairah (r.a) bahawa Rasulullah saw bersabda :’Didalam surah Al-Baqarah ada ayat yang merupakan penghulu Al-Quran, Tidak dibaca didalam rumah, kecuali akan keluar Syaitan dari [rumah]nya : Ayat Al-Kursi’ – Hadith ini juga diriwayatkan dari Isnaad lain, dari Zaa’idah dari Hakim ibn Jubayr, Kemudian dia berkata, Isnaad in Sahih walaupun mereka (Al-Bukhari dan Al-Muslim) tidak meriwayatkannya.

c. Membaca beberapa do’a yang disunatkan membacanya.

Ibnu Utsaimin apabila ditanyakan mengenai do’a yang boleh dibaca ketika memasuki rumah baru, beliau mencadangkan agar :

Apabila seseorang itu memasuki rumah bagi kali yang pertama, ia harus berkata :

أعوذ بكلمات الله التامات من شر ما خلق

(’Auzdhu bi kalimaat-Illaah it-taammaati min sharri ma khalaq.)
“Aku memnohon perlindungan dengan kalimah Allah yang sempurna dari kejahatan makhluknya”

Dia juga boleh berkata :

رَبِّ أَنْزِلْنِي مُنْزَلًا مُبَارَكًا

(Rabbi anzilni munzalan mubaarakan)
“Wahai Tuhanku, turunkanlah daku di tempat turun yang berkat ” al-Mu’minun 23:29]

d. Menyediakan jamuan atau Wakeerah – menjemput jiran baru

Mengenai persoalan pindah rumah baru, Dr. Abdul Fattah Ashour, Professor Ulum Al-Quran di Al-Azhar berkata :

“Berpindah ke rumah baru merupakan satu kegembiraan dan kesyukuran. Anda digalakkan oleh sunnah menyediakan makanan yang panggil ‘Wakeerah’ dan menjemput jiran-jiran baru agar anda berpeluang bergaul dengan kenalan baru dan akan merapatkan hubungan ukhwah dikalangan kamu. Ini juga dapat membantu anda menyerap kedalam suasana baru dengan mudah.

Anda juga digalakkan membaca do’a-do’a yang telah diajar oleh Nabi saw, yang biasa dibaca apabila masuk kedalam rumah, samada ia rumah baru atau pun tidak”[1]
——

Begitulah serba sedikit amalan-amalan yang digalakkan kita membaca semasa memasuki rumah secara umum, samada baru ataupun yang lama. Menyediakan jamuan bagi tujuan menjalinkan silatul rahim adalah digalakkan demi mewujudkan kesinambungan didalam hubungan sosial dengan masyarakat setempat. Islam amat perihatan dari segi menjaga hubungan diantara JIRAN-JIRAN. Walau apa sekalipun bentuk amalan fizikal, Umat Islam digalakkan berdo’a bagi manifestasikan kesyukuran, memohon keselamatan dan perlindungan dari Allah swt. Wallahu ‘alam

P/s: Jemputla datang  ke rumah ! 

houses

gmbr sekadar hiasan..ehehe😉