bismillah walhamdulillah. syukur kerna DIA masih syg hambanye yg serba sederhana ni😉 ahakss.. kalu ikut jadual… hmpir 2 minggu sudah tiap ptg buat kelas tmbhn utk student MPV means all lelaki kelas ni. dlm 5-9 orang. tpi, dek kurang sihat minggu lps + perpindhn rumah menyebabkan kelas xdpt dilakukan d rumahku.

minggu ni mula back setelah bercuti. kumelakar jadual utk pljr. so far, mrk ni MALAS je. dlm kelas memain je. kurang nk belajar.. kurang motivasi.. juge dihimpit kepelbagaian mslh dari luar serta dlmn sendiri. idup d bndr ni, macam-macam cobaan. faktor dlmn yakni keluarga, sopport dari family, faktor luar rakan sebaya, tmpt tinggal yg kurang selesa, dan ikut trend mat salleh + hedonisme yg sgt kuat inkuirinye.

lantas, alhamdulillah dek rasa insof sekelumit.. sorang daripadanya dtg jumpe d bilik guru. ‘cikgu, bleh ajar saya & kwns’. kami nk bljr..  erm.. redup matanye menggambarkan ada riak ingin bljr.. insyaallah ingin beruBah melakukan anjakan paradigma😉 sblm ni relief kelas mrk.. jumpe dgn empunya diri ni, i slow talked to him.. kalau kamu nk cikgu ajar.. bgtau.. insyaallah cikgu tolon mana yg mmpu.

maka, hari itu.. 5 orang dtg ke teratakku DN. mcm modul ice breaking.. cm biasa xkenal maka xcinta. buat s|w|o|t dlm diri. ternyata mrk sgt dahaga ilmu AGAMA. ilmu teknik + skilss utk bljr. sblm mula kelas.. haa, kamu semua dh solat? p solat dulu. lalu mrk masuk blk solat dan solat  jemaah. sedissnye.. pelbagai gelagat diperhati.. nk qamat mcm xbrp nk tahu.. nk jd IMAM saling push pull.. alahai.. cmne nk jd Ayah suatu hari nnti.. ;( ada yg lama sgt xcecah dahi ke sejadah…huhuu..

usai solat.. check diri dari segi kebersihan.. jari kuku. isshh, haa potong yg pnjang tu. utk kelas awal ni, cikgu nk kenal dulu dgn kamu.. ape yg kamu nk bljar.. ape yg lemah..dll. next week kita mula klas. cikgu rangka jadual bljr kamu. maka, beginilah jadual simple kulakar buat mrk.

jam 3-4.30pm waktu sama utk Isnin-Jumaat. kalau sbtu ahad jadual lain😉

buku.

isnin – bM. 

selasa – bI

rabu – AGAMA

khamis – SAINS

jumaat – SEJARAh

alhamdulillah, kelas smlm paling ramai smpai cecah 9 orang. mrk semua smgt nk bljr.. moge terusan smgt ini disemat dlm taman hati hingga ke spm menjelma  hingga kertas akhir automatif.  macam-macam tips kukongsikan bersama sunnah nabi, tips hafal, jaga pemakanan, adab belajar, dan info yg terlintas tatkala kalamku dilayarkan. moga tiap kata-kataku mrk pasakkan dlm diri lalu menginjakkan diri ke tahap yg lebih sempurna insyaallah😉

tajuk entri ats ni…. sgt kulafazkan pg td. ya Allah ptg smlm, balik dr kelas singgah ke petrol pump. lalu letakkan purse d tmpt meter.. dkt stereng tu. singgah pjbt pos drop by surat utk adik + form utk shbt, lalu terus back home. after parking terus naik ke rumah. mlm, ikutkan ada meting dgn nisa’ btr. namun, ku ada keje yg harus dilakukan utk nisa’ slgr. lalu bertapa dpn pc smlm hingga melepasi jm1am.

pg esoknye.. yakni pg td jm 7.05 keluar rumah, menapak.. tetibe, ya Allah purse?! mane ek? dlm kete kot.. huhu. moge tersimpan rapi dlm kete. tkut org nmpk…lalu kena pecahkan adusss. hrpnye slmt purse ku…huhu. keluar dari kotak lif, terus ke kete. subhanaAllah, alhamdulillah ALLAh slmtkn purse ku…ameeen😉😉 thank you ALLAh.

ila shbti yg baru kehilangan motosikalnye.. xpsti jenama ape ye? hehe.. sabar ye moge Allah hilangkan dosa-dosamu yg lalu mensucikan hartamu. mjur ada kete ye. ada juge transport😉 kalau yg xde tu.. ironisnye.. syukur dgn apa yg ada😉

moral of the stori.. keep ur value things nicely..huhu. dont careless ek😉 doa byk-byks moga Allah sentiasa jaga..lindungi kita. for those who help themselves, insyaallah Allah also help them. same to for those who always remember HIM, many times Allah remember u.😉

mujahadah l

Kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari kita, lalu DIA datangkan guruh dan kilat… Puas kita menangis…menunggu dan mencari ke mana hilangnya matahari kita… Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah..:)