Ukkhuwwah itu indah bilamana bertemu ats dasarNya apetah lagi berpisah kerna asbabNya. Menyingkap diari nan hujung 2009 yg lalu, masyaAllah wa subhanaAllah DIA telah byk sgt menaburkan nikmat Islam yg penuh kesyumulan…😉 di jalan dakwah itu, kami ditemukan maka, izinNya jua percaturan jejak ukhwah terus tertulis utk kali keduanya. Bertemu lg insan yg mmg hebat di persada pengajiannye..hehe. mantOp adikni.. upss.. ni pujian Ikhlas ni ahaksss..😉

Detik pertemuan blind date d KLIA bersama geng uo.uc a.k.a NahwanNur dibawa bersama .. lalu pertemuan keduanya dicipta di hentian pekeliling 23/12/09. sms diterima masuk dlm peti masuk menyatakan monolog bisu.. sudah berlps dr bumi mentakab. Ok, insyaallah kak reach and fetch u later. Akhirnya dlm lingkungn jm11am, kami bertemu lagi. Ok, jom kita naik lrt.. back home. Bersama melangkah ke gerabak lrt star menuju ke btr. Sesusai melangkah kaki keluar dari perut lrt.. menuju ke kete ijo.. lalu kembali ke baiti.

Mkn thari yg simple je cooking by ss. After zohor, menaip utk keje-keje JNS yg berbaki 2 hari cuma. Makan mlm di rumah shbtku sadiqah. next, hajat utk membeli tudung jubah d bumi Gombak, namun DIA menidakkan pembelian pukal kami..hehe. lalu hajat shbtku sadiqah terkubur sementara waktu. Lenkali laa kite pegi ek.. myb ss singgah esok b4 back prk. Insyaallah. No points to go somewhere.. kami terus back home.

24/12/09 tertulis utk diri ini pulang jua ke kg halaman nun di sitiawan perak.. by10am, bersama adik nan comel ni.. known as AB. Kami sempat singgah beli tudung, jubah d gombak near TM. Ok, selesai membeli ala kadar yg boleh tahan juge..hehe. kami pun teruskn perjalanan. Perjlnn yg tanpa henti yg biasa dilazimi oleh diri ni… terasa riso juge dgn adik sblhku. Errmm ok ke dik? Lapar ? xbyk komplen je. Hehe.. jln kubawa boleh tahan juge berbelitnnye.. tatkala smpai di daerah kuala selgr.

By3++ smpai di bumi lekir. Singgah ke masjid utk tunaikan jamak takhir.. lastly, kami selamat sampai di baiti jannati dlm jm4pm. Alhamdulillah Allah mudhkan perjalanan kami. Rest a while then lunch yg lewat disantap. Maaf ye dik.. kok sure lapaq bangat tu. Kak xterasa lapar sgt pun..huhu.. nk singgah xbyk kedai yg rase best.. so, terusan tanpa singgah makan pun. Sempat beli vitagen & cokelat utk alas perut.

Ptg jm6 ke pantai lumut bersama adik fatin melihat panorama sun terbenam ;) matahari terbenam. Subhanallah.. dpt tgk detik indah di pantai lumut.. kami berjalan sekitar tepian pantai.. azan berkumandang sudah. Kita solat dulu ..

Usai solat, ke titi panjang utk makan malam. Tapi, alamak.. xbuke pula gerai sini. Jln2 nikmati aroma malam. Melihatkan ikan dolphin yg comei..hehe..😉 cute sgt replika ni. Jom, kita makan depan skit. Lalu, kami ke gerai seterusnya. Melihatkn ayam golek.. yg langsung xmenarik perhatianku..hehe. Order tomyam campur.. kangkung + telur dadar aje. Kami pelopor di gerai tu.. lama kelamaan ada jua tetamu. Tetibe.. alamak, hujan laa.. ala-ala lari ayam kami menyelamatkn makanan yg bebaki lg tu..hehe.

Penat nk hirup air sirap limau tu. Itulah kelemahanku pabila minum air berAis. Huhu.. kok lama btui nk habiskan. Akhirnya berkat usaha jaya dibantu oleh adikku fatin dan sokongn moral dari AB maka, air itu habis jua..haha.

Okey, jom balik. Rest.. sempat singgah umah kwn fatin. Umah lg satu.. xigt pulak. Aiyaa apin oii.. cmne leh lupe..hehe..😉 ujan terus membasahi bumi sitiawan mlm ni. Ermm sejuk nye. Nikmatnye tido ;) setiba di rumah.. rest dlm bilik.. smbil kami berhiwar mcm-mcm hal. Upss, bersama melihat gmbr zaman silam..ehehe. by1++ ok dik, jom tiqo. Esok nk bgun awal skit.. kita p piknik yeaahhh!!

25dec 09. hari yg akan berlangsung Jambori NISA’ SELANGOR  jm5ptg.. by8 menyiapkan mknn utk dibawa ke teluk batik.. for picnic. Nasi lemak+karipap.. yeahhh adikku ikut belaka. Ain, aishah, fatin juge adikku nan special guest ni AB.😉 kami sekereta ke teluk batik. Sampai by9am. Mencari port yg best.. lalu menebarkn tikar dan melangsaikan amanah utk perut..hehe.

Melihat gelagat adik kecil main air di gigi air, pelbagai ragam manusia yg ada di pantai teluk batik ni. Hajat nk jalan2..tapi, ramai pulak muslimin tu.. xpelaa. Sume dh selesai makan, ok..jom kita move back, perjalanan masih jauh ni. Kak nk singgah lg tempat lain.

Kami melalui titi marina beach tu. Not yet finish. Once dh siap, dh jd tarikan pelancong lagi.. ala-ala di langkawi ni. Erm.. makin busy bumi Lumut ni..😉 perak terus maju.. insyaallah. Singgah utk hantar skit brgn utk kak mie. Ups.. kena tahan makan bihun goreng daa.. cik mie adik pada abg ipar. Ok, jom… kak xleh lama.😉

Back home.. settle all the things utk pack masuk kete. Kawan adik fatin – amira pun dh smpai dgn mak ayahnye. Kumenggalas taklifan menjaga adik ni sepanjang perjalanan ke JNS. Insyaallah sy jaga dia dgn baik😉 bersalaman dgn mak abah.. ok.. dgn lafaz bismillah.. kami memulakan perjalanan ke selayang.

Sampai ijok fetch masyitah bakal kemudi team fasi group B. stop d kedai mkn lunch.. terus menyambung perjalanan akhirnya sampai d selayang. Maka, bermula pelayaran Jambori selama 3 hari 2 malam. Pelbagai cebisan kenangan tertulis dan dilakar sepanjang JNS ni berlangsung.

Alhamdulillah, Allah mudahkn segala gerakeje berkat doa dari sahabat dan insan yg tak putus mendoakan kelancaran JNS. Syukran jazilan moge Allah jua yg membalas segalanya. Ameen.

http://nisa-selangor.blogspot.com
http://youmusthink.blogspot.com
http://khaulah-azwar.blogspot.com

KIV utk cite sepanjang JNS. Boleh ikuti monolog shbt yg rajin menulis tiap peri yg berlaku..hehe. diri ini hanya melampias bberapa prolog utk tatapan open diari ni😉 jm5.30 27dec 09, tamat sudah JNS. Bergerak pulang ke baiti di BTS. Rest.. esok dh keje..huhu. keje oh keje..hehe.. setelah seminggu bercuti😉

28 /12 – Isnin mlm, dating bersama mak tam.. di kajang samuri-kajang. Hehee, mak tam belanja kami sume makan satay😉 yeah!! Planning utk mkn mlm.. hantar fatin. But then bertukar tatkala ain dtg ke kl, lalu esoknye ain hantar adiks ke pudu raya. Kami makan satay byk cucuk juge.. dapatlaa amira + AB merasa satay kajang yg famous ni ..hehe..

Alhamdulillah, sgt kenyang. Mak tam, pak tam, danial & masya pulang ke cheras. Kami terus menapak ke ekspo berdekatan. Uhhh, sini ada jubli perak. Program yg diwar-warkan.. jom, kita singgah. Bersama AB kami jalan seiringan menuntun tgn manakala adiks menghala arah yg berlainan. Kami tawaf sume booth.. dari satu booth ke satu booth. Hanya memantau.. melihat aje. Xde ape yg nk dibeli. Last, exit the stadium.. singgah kedai jual ole-ole. Fatin, amira & ain sempat beli buah tgn utk dibawa pulang. Okey.. jom.. balik.😉

29/12 – selasa hantar adiks ke lrt bts. Ditemani ain utk hantar ke puduraya.. okey, thanks alot diks.. moge jumpe lagi. Maaf xdpt nk hntr smpai ke dpn bas. Taklifan keje di KUIS ni menidakkan utk bersama ke sana. Mujur ada adiku ain. Boleh jd tourist guide kejap😉

Begitulaa sedikit calitan utk simpanan monologku. Sudahpun ditulis oleh insan tersebut dlm blognye. Insan yg punyai kredibiliti tersendiri..😉 moge terus menyemai benih ILMU dan menyerakkan ke persada dunia.. beliau known as http://atieshabinasfha.blogspot.com khususan adikku yg sgt dikasihi..😉

syukran jazilan utk segala yg dikongsi bersama.. mohon dedaun kemaafan atas segala ketempangn, kejurangan nan ketirisan yg terlukis, insyaallah kita jmpe lagi di medan yg bernama dakwah. Moge dik terus dimudhkn segala urusan.. dilimpahkan nikmat rezeki yg melata.. salam sayang & salam ukkhhwah fillah min ukhtie simple-shida😉

Daripada aisyah ra. bahawa Nabi saw pernah berdoa:
“Ya Allah, jadikanlah aku dari kalangan orang yang apabila berpeluang melakukan kebaikan, dia berasa gembira dan terhibur dengan kebaikan itu, dan apabila dia melakukan dosa dan kesalahan, dia akan bertaubat dan beristighfar dengan dosa dan kesalahan itu.”

Tirai 2010😉

31 dec, housemate mengikuti task force bersama NISA’ WILAYAH & GAMIS d dtrn merdeka. Buat kali keduanya kutidak dpt bersama utk ekspedisi jejalah itu..huhu. boleh aje utk joinVenture but then, badanku memerlukan rehat dek exhausted melilit diri ini. Journey saban hari 30minit dari bts to KUIS .. pulang juge ambil masa 30minit andai tidak merentas kesesakan j/raya membuatkn diri ini sedikit letih dek pemanduan + kerja office hour 8-5ptg.

Mlm itu, usai maghrib smbil nk tunggu isyak kubersemayam ats sejadah smbil menonton tv. Brp minit kemudian, terus syahid.. hingga jam11pm. Terjaga lalu meneruskan pelayaran dlm bilik tanpa tunaikan isyak. Set jam awal skit utk menunaikan kewajiban padaNya.

Alhamdulillah, ALLah izinkn hambanya yg serba kerdil lagi sgt perlukan pautanNya utk tunaikan kewajiban dan menambh sikit saham.. persis merintih rayuan kekuatanNYa. Mengejutkn rumate.. jom..subuh jemaah😉

Terus mengemas rumah.. masak jemput udang utk breakfast! Kami makan bersama.. alhamdulillah, new year 2010 yg santai di Darul Nadwah😉 Hingga ke ptg, menyiapkan kerja-kerja di hdpn pc. Menaip, design gmbrs shbt etc. Sempat update 4 blog. Nisa’ Serdang, Nisa’ btr, uo, ss. Okey.. settle the job task yg new year. Begitu lah cite new year yg rehat aje d rumah..

02012010– sabtu.. bersama NISA’ bdr tun razak utk program NSK ziarah ke rumah ibu tunggal sekitar btr. Sempat ziarah shbt NISA’ btr d jalan IKhlas. Selesai ke 2 buah rumah. Yeah.. sempat hantar sms dlm IKIM.fm. ucapan utk team NISA’ slgr, NISA’ Serdang, NISA’ btr & semua NISA’.. teruskan perjuangan..!! smbil diiringi lagu selamat berjuang min brothers!!.

Next, d rive ke pandan jaya utk liqa’ geng UO . Usai zohor.. bersantap seketika makan laksa smbil menunggu ketibaan blackMawar ni..shbt alam maya yg bru je berYM bbrp minggu lps. Uh, sadiqah dh jumpe ..hehe.

She wanna join us juge. So, waiting her from tmn melati to pndan Jaya. Last, meet her then shoot to alamanda putrajaya. Em, xpsti tmptnye tang mana. So, tunggu 2 biji kete lagi. Wani + mujahid.. sempat kami bergmbr blatarblkg msjid Putrajaya..hihi.

Smpai d Alamanda, sirat & Mohd dh tunggu.huhu, maaf ye, kami lewat. Terus memulakan permainan..yihaaa.. mase utk melepaskn bola ke….. bg strike ar..hehe.
Masing-masing menunjukkan skills yg terpendam.kih.kih. akhirnye, ni markahnye.
Alahai, sadiqah last minute memintas markahnye. Cisss..hehee. eleh, bru je main slm ek. Jd, istilah xAci tu boleh ar digunakan pakai..hehehe..

Bersama shbt yg pg td jm11 set the plan.. akhirnye.. sempat mengumpul ss|sadiqah|sirat82|mujahid007|serikandi_khaulah|mohamad|balck mawar. Usai 1 pusingan.. kami stop dan melangkah keluar utk tunaikan asar.

Next, makan time. Ke brother’s corner @ abu bakar baginda. Wah, best sedap juge mknn sini. Thanks to mr Sirat belanja kami makan… =D.

Selesai bersantap..kami menuju ke masjid berdekatan.. tunaikan maghrib. After that bersama ke surau AnNur utk mendgr kuliah min Sheiks Nuruddin Al Banjari. Alhamdulillah, kami sempat sampai sblm sheikh mulakan ceramah. Dimulakan dgnn qasidah.. sedikit intro mukaddimah bab bidaah.. pause dgn azan Isyak. Lalu bersambung dgn kuliah beliau yg bertajuk NUR.

Sama-sama cari NUR Ilmu, NUR hidayah, NUR maghrifah + IMAN.
Menceritakan kisah bagaimana sheikh tersesat mencari surau An Nur ni.. hehe. Manamungkin jalan nk ke An Nur ni juge boleh sesat.. apetah jalan utk menuju Akhirat.. jalan syurga boleh juge sesat. Jadi, jalan akhirat sudah terbentg luas.. carilah NUR di mana-mana😉

Ya Allah, jadikanlah cahaya dalam hatiku, dalam lisanku, dalam pendengaranku, dalam penglihatanku, jadikan cahaya dari belakangku, dari depanku, dari atsku, dan dari bawahku. Ya Allah, berikanlah cahaya kepadaku… Ameen.

Perancangan pada awalnye, nk pulang ambil housemate bersama ke kuliah. Namun, dek liqa’ yg lewat ditemukan.. berlarutan makan . terpaksa menukar plan . suruh housemate naik kmt.. then fetch d ukm. But then, kita hanya merancang, dek pelbagai hlgn.. hujan dll housemates ku xdpt join dgr kuliah. Maaf ye ya housemates ku..huhu. insyaallah kita p lagi next kuliah. End by10pm. Isyak.. then move back.

Hantar adik ayu-black mawar hingga ke terataknye d tmn melati. Sempat kami makan supper..hehe. tauhu bakar, kentang goreng, bihun sup, bihun goreng, ABC. Ambui..hehe.😉 lastly.. bermalam di pandan jaya di rumah sadiqah.

Begitulah ceritera d awal tahun 2010. esok bakal merencanakan pelbagai kisah yg pasti menciptakan sua rasa yg tidak sama dgn hari-hari yg berlalu. One more wish dikirimkn dlm IKIM.fm pg td.. segmen BI.

Simple-shida. Wish hepi new year 2010. maal hijrah to team NISA’ Selangor, team ukhwah Online, usrah ONLINE. Lets update IMAN, activate AMAL, top up knowledge, reload TAQWA. May Allah bless us.. Ameen.. tq mr DJ nadzri.. hehehe..😉

Ya Allah, moge KAU permudhkn segala urusanku.. kuatkanlah pautan IManku padaMu, tabahkan hati hambaMu.. bg menempuh onak duri yg menanti di hadapan kelak. Moge diri ini, serta sahabat seperjuangan terus thabat dlm wasilah dakwah yg penuh dgn ranjaunya.. amen… ya rabbal alamin.. wallahu’alam.