Diceritakan dalam sebuah hadis bahawa sesungguhnya neraka Jahannam itu adalah hitam gelap, tidak ada cahaya dan tidak pula ia menyala. Dan ianya memiliki 7 buah pintu dan pada setiap pintu itu terdapat 70,000 gunung, pada setiap gunung itu terdapat 70,000 lereng dari api dan pada setiap lereng itu terdapat 70,000 belahan tanah yang terdiri dari api, pada setiap belahannya pula terdapat 70,000 lembah dari api.

Diceritakan dalam hadis tersebut bahawa pada setiap lembah itu terdapat 70,000 gudang dari api dan pada setiap gudang itu pula terdapat 70,000 kamar dari api, pada setiap kamar itu pula terdapat 70,000 ular dan 70,000 kala jengking dan dikisahkan dalam hadis tersebut bahawa setiap kala jengking itu mempunyai 70,000 ekor dan setiap ekor pula memiliki 70,000 ruas. Pada setiap ruas kala jengking tersebut ia mempunyai 70,000 qullah bisa.

Dalam hadis yang sama menerangkan bahawa pada hari kiamat nanti akan dibuka penutup neraka Jahannam. Maka sebaik sahaja pintu neraka Jahannam itu terbuka, akan keluarlah asap datang mengepung mereka di sebelah kiri. Lalu datang pula sebuah kumpulan asap mengepung mereka disebelah hadapan muka mereka serta datang kumpulan asap mengepung di atas kepala dan di belakang mereka. Dan mereka (jin dan manusia) apabila terpandang akan asap tersebut maka bergetarlah hati mereka dan beramai-ramai berlutut dan memanggil-manggil, “Ya Tuhan kami, selamatkanlah.”

Diriwayatkan bahawa sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda “Akan didatangkan pada hari kiamat itu neraka Jahannam, dan neraka Jahannam itu mempunyai 70,000 kendali. Dan pada setiap kendali itu ditarik oleh 70,000 malaikat. Tentang malaikat penjaga neraka itu besarnya ada diterangkan oleh Allah SWT dalam surah At-Tahrim ayat 6 yang bermaksud “Sedang penjaganya malaikat-malaikat yang kasar lagi keras.”

Setiap malaikat apa yang ada di antara pundaknya adalah jarak perjalanan setahun. Setiap satu dari mereka itu mempunyai kekuatan yang mana kalau dia memukul gunung dengan pemukul yang ada padanya, maka nescaya akan hancur lebur gunung tersebut. Dan dengan sekali pukulan sahaja ia akan membenamkan 70,000 manusia ke dalam neraka Jahannam.

** aduhhh.. panas bangat nih. camne laa ye nnti kite pada waktu itu.. Allahu AKhbar.. sedangkan panas di dunia ni.. dh mengeluh..berkipas aje. huhu.. arakiannye.. sama-sama kita top-up AMALAn.. agar kita dpt tmpt yg sejukk 😉 ameen..  

taken from  http://www.pendidikan.dunyahalal.com/index.php?id=107&mnu=107

Advertisements