-sanah helwa tO ss-

 

Dengan nama Allah yg MAHa Pemurah lg MAHA Pengasihani. Selawat dan salam dirafakkan buat junjungan muLia, nabi MUhamad s.a.w. pengharapan munajatku, agar usrati, sahabati dan semua yg melayar blog greenCastLe ni.. sentiasa dlm lembayung dan rahmatNya..ameen =D

Alhamdulillah, Allah masih lg memberi ruang dalam kesempatan yg ada ini, utk hambanya yg serba kerdil lagi dhaif nan naïf disisinya utk meneruskan kehidupan yg entah bila penghujungnya. Syukran jazilan pd semua sahabat..adiks..kakaks.. juge brothers yg wish to me sempena hari kelahiranku yg ke…  Pejam celik cptnye berlalu usia yg lalu. Kini, menginjak lagi ke satu tahun.. yg pasti hari itu pasti menanti di hadapan..huhu.

Seperti hari-hari 18 April yg lps. Jarang sekali ku menyambut..nk ke hulu.hilir..kek etc. ntahlaa bukan adat dan tradisi utk menyambut hari itu bagiku. Cukup sekadar rasa bersyukur ke padaNya kerna masih lg memberikan nafas serta kekuatan utk diri nan kerdil lagi simple ni menongkah tetangga nan bersegi bermacam rupa bentuk diselangang-seli dgn tempias hujan, angin, guruh, kilat dan segala ujianNya.

Pelbagai rasa dikecapi selama umurku itu. Kulalui detik gembira, sedih, sayu, pilu, marah, geram, difitnah, dilabel begitu..begini. namun, biarlah ats tiap yg berlaku itu Allah yg MAHA MENGETAHUI isi hati yg tersirat, tersurat, terpendam dan terpencil itu.

Segala pujian yg dilabel pd ss, itu semua datang dariNya. Insyaallah, mana yg lemah, kurang dan buruk itu…akan diri ini perbaiki ..jahit..sulam dengan sekemasnya. Begitulah diri ss yg sebenarnya. Hanya serba sederhana yg bila jumpa..itulah dirinya.😉  ss bukanlah semantOp.. sehebat.. seGah mana, walakin… dari hari ke hari.. dari masa ke masa.. sama-sama perbaiki dan perbaiki..mana yg lemah. Titipkan slogan moge hari ni lebih dari hari semalam, dan hari esok lebih baik dari hari ni.

Sgt bersyukur.. Alhamdulillah.. dpt kenal dgn pelbagai shbts yg punyai kehebatan kelebihan tersendiri masyaALlah wa subhanaALlah. Tegur-tegurla ss ini yg byk je buat kesilapan sama ada yg major au minor di sisi mata antum. Sampaikanlah  byk ayat-ayat pada ss ini..agar ss terus menyusuri jalan kehidupan berbekalkan nasihat..pedoman yg ditebarkan…

Ada shbt yg tanya.. smbut ke bestday? P mana? Uh.. jwpnnye.. xsedar pun dh jm 12am..dok ralit buat keje-keje menampal..create poster countdown. Dh selesai tugasan.. tgk hp..uh, ada shbt wish my birthday😉 tq dearest atiesha_binafsha😉 adik siblings, juge geng uO.shye.sadiqah.gengs FB. juge utk kak cik nun d UK. yeah dpt sms dr uK ..hihi.. windu sgt pd kakcik ni.🙂

17april. Ikut planner ada program TAMRIN kawasan MERAH. Tapi, dipostpon ke Mei. Shbt nisa’ sms.. kak nk p HS? Uh..smgt sungguh adik ni. Lalu mmbls. Okey..jom. kak pun free je esok. Kita p balik hari. Ahad ada kelas..xleh ponteng.dh ponteng last 2 week..ehhee.

Maka, pagi 17hb. Drive ke puchong..fetch adik ni. Destinasi ke HS. Smpai je tmpt dituju. Alahai, kena blok jln ni. Xleh masuk. Waduh.. kita kena jalan dik. Okey.. jom..  parking tepi.. lalu, menapak kami menuju masjid itu.

Wahhh.. ramai org ni. Sume nk balik, kita melawan arus.. adus, xpelah. Dh sampai ni. Jalan je😉 pelbagai warna-warni tshirt itu.. kejap merah.. oreng..hitam..pink.. uh..sure laa ada HIJAU..ehhee.. juge team purple melambai pd kami. Ahaks.. geng nisa’ msia. Kumenyarung jaket blazer hitam sambil memakai badge NISA’. Jauh dh melambai geng NISA’ tu. 😉

Akhirnya kami smpai ke masjid.. dlm perjalann hmpir 2km menapak. masyaAllah, kuat makcik..pakcik yg menapak tu kan. Lagi jauh depa jalan.  Kite ni.. muda lg, malu skit dgn depa😉  menunggu zohor.. sambil berehat jumpe geng nisa’ –tmrin naqibat. Seronok mendengar nisa’ ni cite. Bla..bla..bla.. alahai, kita lewat skit je. Kalau awal td, sure bleh tgk adegan itu.

Azan berkumandang.. menyelit saff di hadapan. Uh, sebelahku YB ZAilah. Aiwah, YB turun juge ni. Turut kelihatan PN SALBIAH.😉 juge bbrp pimpinn lain. Usai solat, diskusi skit dgn ustaz..ustazah. program VIVA GAZA! Jom explore ni  http://vivapalestinamapim.blogspot.com

Okey, insyaallah ust. Ana cuba mana yg bleh. Menapak menuju kembali ke kereta. Stop kejap d kedai makan. Mngisi perut yg dh kosong. Dek keletihan, kurang selera.. maka, ku order kentang goreng je. Meneruskan perjalanan smbil adik ni menuntun payung buatku. Tetiba terserempak dgn ketua NISA’ slgr. Eh..kak masyitah. Sempat beliau melambai tgh drive. aura ungu terpancar hehee. 😉

Uh.. kak Wan.Hasrina dlm tu. Sure nk p meting AJK DMP. Eh, macam kenal je kakak d bus stop itu. Uh, kak arin-nisa’ puchong. Kami, menempel penat lelah di sini. Comei 2 org anak kak ni. Menunggu suaminya sampai. Sempat bbrp program dibincngkan.

Akhirnye, kami sampai di kereta. ALHAMDUlillah.. dpt tempt redup.. sejuk kete ijo ni.ehehe. jom, kite ke pkmpungn slgr.  Uh, dkt dgn tmpt pginpn lps. Mudah nk cari😉 rest kejap.. hajat nk ke pusat NISA’. Namun , lambakan keje sudah mendahului. Maka, bermula gerakeje kami mengasingkan dokumen  mengikut tmpt etc.

lps isyak. Kami makan berjemaah. Wah.. sedapnye.. walupun lauk sardine + telur dadar shj. Tapi selera itu.. masyaALlah.. berkat makan jemaah tu. Aiwah, makan sepinggan dgn kak Wan.HAsrina😉

dh selesai makan.. ‘ nnti shida buat poster countdown ni ye. Uh..okey😉  Dok pk cmne nk design ni. Menaakul smbil berfikir ke luar kotak.. ok, get idea. Maka, kuguna semua jenis colur lalu tercipta poster countdown itu. Tak sempat nk snap.. dh hntr ke ats bilik urusetia hihi. Siap design by 1.25am. Alhamdulillah.. akhirnya selesai dibantu oleh adiks IPT itu.

Plan asal utk balik lewat mlm bertukar. Kita balik by4am ye. Jd, rest dulu.. pg nnti kita gerak. Kak ada kelas jm9am. Adik nisa’ itu lama dh syahid by9.20pm. bilamana dikejut makan malam, nampknye lena lagi tido mereka.

Rest while by2++. By 4.10am.. terjaga dek bunyi alarm. Bersuci..bersugi. ketemu dgn ILAHI. Munajatku agar terus diberikan kekuatan..kesabaran..ketabahan…dlm perjuangan. Moge ditetapkan nikmat IMAN.ISLAM.. amen.🙂

18.4- Jom, perjalann kami sejuk..lg dingin. Hujan renyai-renyai. Maka, pemanduanku slow n steady😉 alhamdullillah, subuh d Puchong. Hantar adik nisa’ ni ke rumahnye. Lalu, kumeneruskn drive back to bsp.

Lafaz syukur slmt smpai di parking kereta. Naik ke rumah, bersiram. Dhuha. Lalu kembali keluar rumah. Xsempat nk mkn ape..uh, dlm kereta ada buat tamar. Kuhadam sebiji utk alas perut. Sampai ke kelas.. tasmiq bacaaan.  Aiwah, makcik 2 org ni baca ayat hafazan mcm sambil-sambil masak je..huhu jeles btui. Kubelum lagi habis menghafaz 10 bacaan ruqyah tu. Insyaallah sblm 2 Mei dh habis kusimpan dlm memori RAM.

By11am.. drive ke meeting AGONg. Sebagai pemerhati😉 as early registration..as perwakilan. Tapi, dek halangn dtg awal asbab p kelas. Maka diganti dgn shbt lain.  Mendengar hujah dr pelbagai perwakilan. By lunch hour, break. Yeah..mase utk mkn. Barulah jumpe mknn.. Alhamdulillah, sedap mknn ni😉  mkn bersama ketua DMK Serdang. Juge team nisa’ serdang.😉

Zohor di masjid itu.. then, back to dewan utk mndgr bahas dan usul etc. badan agak letih.. mata dh mula kuyus.. maka, by3.30pm.. quit dewan..back home. Syahid utk seketika waktu. Ptg menjelang, settle keje utk owner rumah.. uh, masa utk mkn.

Nk ajak sape ni ye? Try call kak D. okey..set. jumpe d rest  new tu. Akhirnye liqa’ dan dating mkn mlm. Hehehe.. nasi putih + tomyam campur + air suam. By7.30pm.. back home..

Mghrib.. usai maghrib. menghafal ayat utk tasmiq tu. Keletihan melanda lalu diri ni syahid kembali hingga ke awal pg. hehee..begitulah monolog ss utk hari ulangtahunku. Ala kulli hal, syukran jazilan utk semua shbts yg mendoakan diri ss. Moge doa-doa antum dimakbulknNya. Amen.

Mohon ampun maaf ats segala kekurangan diri.. kelemahn, kekasaran bhs dan segalanya. Syukran atas segala bantuan, sokongn dan tunjuk ajar ilmu yg diberikan. Mohon juga dihalalkn termakan, terminum.. insyaallah ketemu kita di mana-mana program😉 somewhere I belong …

Wallahu’alam. Uhibbukum fillah —————–<@