Salam Maal hijrah 1432H. salam menginjakkan diri dari dunia yg sempit ke yg lebih lapang😉 sempit dgn erti kata .. yg mandom, kuno, ortodoks, jumud dan sekaum dgnn makna itu. Juga interpretasi dari ss ke  arah yg lebih bermakna + positif side!

Tanggal 8 dec 09-30 nov 10 jangka masa itu ss berkhidmat sbgai PP @ asst registrar, d bumi KUIS. Maka, melepasi tempoh itu ss mengmbil kputusan utk berehat & mmberi ruang, waktu dan masa pd mrk utk meneruskan sisa baki sepeninggalan pemergiannku. (mmbw erti yg sgt tersirat..ahakss..😉

Berhiwar dgn pihak HR. dgn KP, dan 2 person d sinun, menyatakan my stand n HAK utk membuat tindakan susulan dlm tempoh 2 weeks. Oleh hal demikian, ss mahu dan hendak memPAUSE segala kerja d situ utk mnjlnkn keje-keje yg seHARusnya disettle dismping memenuhkn takwim cuti-cuti msia😉

Jauh dari sudut kecil kalbuku, kutahu kesusahan yg bakal dan akan ditimpa sepemergiannku tatkala kena pula waktu AUDIT SIRIM itu. 1-3Dec. namun, hidup mesti terus. Moge mrk-mrk dpt mngmbil iktibar dan sedar dgn tanggungjawab yg perlu dimaknakan bukan shj nama ISLAM but as essence!

Kdgkala terpikir dgn sikap MANUSia yg suka buat-buat TAK PAHAM, tak TAHu dan TAK PEDULI langsung dgn kepedulian yg WAJIb dia PEDULi. Walakin, ape kudrat dan kuasa yg ss ada hanyalah pada nama tidak pada rules yg ntah ke mana hala tujunya. Hanya mmpu ucap dan lafaz hari demi hari S.A.B.A.R. sejauh mana 5 huruf ajaib ini perlu disemai, dibaja dan dituai? Uh… tampaknya hingga ke akhir hayat insyaallah diaplikasikn ala kullihal.

Memasuki 1 dec, ss mula menyusun atur takwim sblm kembali menyibukkan dgn hal-hal kepejabatan😉 lantas, terus mengSMS mursyidah. Ok, ss free. Ada ape-ape nk bantu? Selaju hembusan 3 kali nafas ada rasenye..hihi mursyid terus call. Ok shida, ikut ye. Khmis mlm jumpe d TM. Cari sorang lg ajk protocol.

Bersms dgn bbrp juniors. Akhirnye, dh dpt pgggnti. Wokeh.. mula berpikir. Nk naik kmtr ke? Nk naik kete park gombk. Kena sms dgn geng gombk. Nk tinggalkn kete ijo utk bbrp hr. dr pg ke ptg…leka dek explore. Then sms dgn kak Dyla. Alhamdulillah, kak willing utk hntr. Syukran kak!

Maka, by5.30pm mmg dh confirm jalan sure berderet bersusun. Namun, hakikat yg harus ditekan minyak juge kelashhhh. Alhamdulillah smpai bumi TM by7.05. hmm, xdok orang lg ni. Kite p mkn, solat dulu kak. Bila berpusing, eh mursyid dh smpai. Kami p mkn, solat dulu ek. Dh nk gerak sms..call deh.

Mencari msjid.. then ke restoran  Nasi Arab. Al amin food. Alhamdullillah..akhirnya kami jejak ke kedai ni. Selama ni tgk dlm harakah je iklan..hihi. kami antara yg awal pelanggan mlm tu. Order nasi.. kelihatan tn hj hamzah masuk.. juge nmpk mcm ibu lina mursyidah ni😉 lama xjumpe adik ni.. sejurus dpt mknn, kami terus memasukkn dlm rongga mulut dan bdn…

Alhamdulillah.. byr d kaunter. Sempat smpaikn slm sy pd lina ye😉 dia ke penang ada program.. emm..besa laah adik ni. Bz memanjang ..wokeh, jom. Menanti d shell. Boleh tahan juge lah tunggu d parking tu. Bbrp org sempat ku bual. Akhirnye… smpai Van itu. Ish, lmbt dh ni. Kesian kak Wan Has nunggu lama tu. Aduhai… ;(

Ke petronas, fetch pimpinnn DMPNS ..then kami meneruskan permusafiran ke bumi tganu. Biasa ss sebagai driver. Tapi, kok VAN ni besau, ditambah mlm nan kurang mengelearkan retina mata ni. Arakiannya, xdpt lah membntu utk jd driver 2nd apetah lg 3rd utk mlm itu. Hujan terus menerus jatuh membasahi bumi. Pemanduan yg sgt berhati lagi berhemah ditonjolkn oleh adik RR ni.

Alhamdulillah. Self confident kena 100%. Tido-tido itik je ss di belakang tu. Berhiwar dgn jiran sebelah kanan, kiri. Akhirnye kami slmt sampai bumi tganu dlm lingkungn jm4.30am. ke tmpt KUDQI dlm jm5.20am.

9.30am bbrp minit akan bermula ijtima’ tarbawi naqibat. Uh, menjadi batu loncatan bidang terjun utk Emcee. Dgn slow n steady just speak.. n speak. masyaAllah melihatkn tetntatif dgn panel Murabbi yg dijemput khas, mmg tidak sia-sia bersama terlibat dlm ITN ni. Syukur Allah telah memenuhkn takwimku minggu ni.

Segala intipati tidaklah sesuka hati diceritakn .. nk tahu? Kena berEMail dgn empunya blog ini ya😉 hazaff…sirrr.. halaqah IMAN. SIrah. Tazkiyatunn. Fikrah. Muzakarah. : tahalluf siyasi. Unsur tarbiyyah ruhiyyah, kalimah syahadah etc.

Dishortkan cerita. End by sbtu ptg jm6pm. Alhamdulillah, selesai dan kami secara berjemaah mengemas brgn dan mengemas brgn kendiri. By8.00pm bersiap utk pulang ke KL. Plan ke RFC. Dugaan..cobaan, dh berpusing mencari lokasi. Akhirnya tawaf yg ke 5…ye kot. 4..5 cmtulah. Jumpe juge RFC yg baru dbuka 3-4 hari lps. Tiba d RFC dh jm 10pm. Menunggu giliran hingga ke kaunter dh melepasi 10.30pm

Aiwah, alang-alang dh smpai. Hehehe.. menyempurnakan keinginn bbrp shbt yg blum merasai nikmatnya ayam buatan MUSLIM😉 ss dh bbrp acapkali mkn d bumi MELAKA …hihii. Dgn sesuka hatinya, mrk yg mencari seat membuat soff d meja.hihi. wateverlah ye.. pnjng soff kami 😉 semua dh agak lapaq… ngntukss.. Okey, dh 11.30pm. moh le kite pulang.

Meneruskan perjuangan back to kl. Alhamdulillah, smpai bumi gombk jm6.10. settle kewajiban subuh. Next ke TM, pndan. Menanti abe yg terlps bbrp simpang..saboo je. Sori le abe ye.. ss nk cpt.. abe dok pusing-pusing lg. ada talk by9am utk TOT. akhirnya, abe pun pecut back to bsp.

Bersiap..sempat download gmbr tmpt kem.. then ke tmpt TOT.  Alhamdulillah, ramai FASi yg dtg. Hmpir 30 org. share n sharing Isti’ab dan pengisian spontan utk be a fasi. Jm12pm.. bbrp fasi minta undur awal utk ke MSJID Negara. Ada tugasan lps ni, nk hntr abe ke kmtr. So, xdpt lah ss nk join them (^_^)

Lps zohor hntr abe ke kmtr. Bkusus isnin-rabu d penang. Isnin, hari ni akhir zulhijjah. Usai asar jgn lupa bace doa akhir tahun. Ke Bank Islam, maxis centre, cimb dan singgah masjid NIlai. Sorang adik menyapa, kak kita solat jemaah ye. Uh, ok insyaallah. Lantas mengimamkan 2 adiks ni.

Lps  doa, dik ni tnye. Kak, sy nk minta pndpt. Tntg duit. Nk cari duit tmbhn.. ohhh, igtkn nk jd kak long..hihi. bla..bla.. ku mmberi bbrp cdgn. P tmpt tuisyen.. p kedai-kedai, tnye. Kena rajin. Ptg tu, kuberJaketkn logo Nisa’ as usual. Promot lah Nisa’. Dia buka cerita, join usrah itu..ini. kusoal bertalu sape ahli-ahli.. naqibah.. hmm….lgsung diSirr smuanya. Lupe alasannye? Boleh terima ker? Xtahu nama or menidakkan… hmm.. okey dik. Kak nk cpt ni. Ada hal lg nk diuruskan. Sempt dia pick my no hp. Moge one day she will…myb.. jm dh 6pm. Alamak, blum bce doa lg ni. Mencari doa lalu mmbce dlm kereta. Alhamdulillah.. selesai bce doa meneruskn ke destinasi seterusnya. Next, ke kmtr fetch syamsyifa’. Terus ke DSyifa’.

Mlm ni bljr bab SANTAU. Dgn demo ust tunjuk. Alhamdulillah.. byk bljr mlm ni. Usai kelas terus pulang…dgn agak kelaparan…kengantukan a bit. Uh hri ni bestday adikku ain.. xsempt nk wish. Since abe ke kusus. Xdpt nk on9 di rumah. Broadband laptop dbawa bersama. Brodbandku pula pd adikku fatin.

Is ok.. tampaknye kena ada lptop lain utk ss, insyaallah😉 menutup monolog awal pg ni. Ucapan Selamat HAri lahir buat adikku Nurul Aini ..moge terus dipermudhkn urusan kehidupan. Diberikan kekuatan, ketabahan, kecekalan. Dibukakan pintu-pintu rezeki. Moge dpt posting area slgr😉 take care dik.. insyaallah kite jumpe esok..hihi. (esok nk ke Bkt Jugra melawat tmpt JNS smbil bincng bbrp perkara..

Salam maal hijrah. Salam kemaafan dr ss yg serbi kerdil lg dhaif ini. Salam perjuangan. 1 fikrah. 1 ummat. Sememangnya Malaysia mmg ada SATU aje. Huhuhuu… ape kes barang asek NAIk aje? Isshhh.. MINYAK NAIk! Gula NAIk! Aduss..  lotih den.  (“_)

** gmbr lain nnti akan diUpload..internet jem dek laluan diberikan kpd cik mut..melintas (*-*)