bismillah walhamdulillah. jam hampir ke 3.00am pg. tapi, diri ni masih terpaku d dpn skrin lptop my zauj. kondisi ladang HATI terasa kurang baja, kurang siraman airnya. tampak racun perosak mula bertebaran sana-sini. hmpir 2-3 minggu ni, ss kurang selera makan. hinggakn acapkali melewati tempoh utk lunch. terus break+lunch+dinner sekaligus kdgkala.

kalau ditambah lg masa rehatku, cuti ku.. rse sebulan myb bru cukup😉 kalau dpt, nk bertapa mencari kekuatan demi kekuatan perlu dijana. satu persatu mehnah itu dilalui. namun, alhamdulillah sgt bersyukur kerna hari dan ruang masa yg 24 jam diberikanNya sudahku gunakan sepenuhnya utk keje-keje itu.

pelbagai cerita positif, negatif, buruk, baik, dan macam-macam lg telah menerobos ruang telingaku. biarlah, manusia punya panca indera yg dipinjamkanNya. kelak, akan disoal 1 persatu dan akhirnya, semua itu akan bersuara menyatakan kebenaran.

habblum minannas wa hambblum minallah. 2 hubungn ini harus dan harus dijaga dan dipelihara. kerna dah biasa sgt kita dgr..nak tak nak, tepuk dahi.. tanya hati sendiri. adakah kita sentiasa menjaga 2 hubungan ni? hari ni ku tambh sedikit info dr shbt. bersama berkongsi ilmu. beliau menyatakan tentang AMANAH. walakin kita sebagai rektor.. timb rektor.. DEKAn sekalipun..kena sentiasa berlapang dada. terima teguran staf…org bawahan kita. ada ape dgn pangkat? ikut EGO? semua tu ALlah nk uji sejauh mana kita bersyukur dgn anugerah dan nikmat yg DIA kurniakan.

haaa.. back to back kena pd insan yg memegang title dgn kata lain ada KUASA dan pangkat DUNIA itu. kalau xsedar lg.. ntahlaah.. no komeng laa ;( fuh.. penat berkata-kata pd insan yg ada telinga tapi pekak tuli, ada mata tapi buta dan ada mulut punya bisu… adusss…

mlm ni, sempat ke kuliah sheikh nuruddin al banjari d surau an nur. sheikh menceritakan tentang NUR. sempat bbrp bab dihighlitekan..hehee.. tersenyum simpul bilamana menyebut negeri pantai timur.. melakonkan watak aktivis itu. simpulnye tentang NUR itu perlu digarap..perlu disemai dan dibajai. gunakan hari Jumaat utk mengUpgradekan tahap NUR kita.. since hari ni hr Jumaat. bagaimana nnti kita d padang mahsyar? waduhhh, xdpt nk gambarkan betapa saaatnye waktu itu. kita semua dihimpunkan..  (^_^)

emm.. 2010 berbaki bbrp hari lagi. mmpukan diri nan kerdil ni melalui liku-liku yg penuh ranjaunya? perancangan hari demi hari yg dipenuhi dgn pelbagai agenda. planner mula dipenuhkn dgn pelbagai agenda. yg pasti tahun 2011 memungkinkan pelbagai aksi demi aksi yg sgt mencabar.

pd shbtku yg tak kita di mana jua antum wa antunna berada. andai mengamati monolog bisu ini, intepretasi kita senada, seirama dan seRAsa.. kupinta doa-doa dr kalian utk diri ini kembali diberi kekuatan, ketenangan dan ketabahan..huhuu. seringkali juga, kok jumpe adik-adik…shbt..aik bile nk besar ni? hehhhee.. doakanlah ss ni cpt besar..ehhehe.

okeylaa.. dh hmpir 30minit menaip. masih belum habis luahan isi hati. namun, biarlah yg saki baki itu menjadi lipatan dalam hatiku..biarlah rahsia DIA yg MAHA TAHU. ala kullihal, mohon maaf pd semua yg ss kenal, even tak kenal pun mohon kemaafan jua andai ada keterlanjuran kalamku telah menghiris kalbu antum…huhu.

syukran jazilan pd semua shbt, adik, kakak dan semuanya yg telah mendokong, menyokong dan bergerak sesama dlm perjalanan kehidupanku selama ini. buat mak..abah.. juga keluarga mertuaku, mohon dedoa dari semua… agar diri ini dpt berjasa pd agama khususnya…bangsa dan negara insyaallah.

**mode taman hati sedikit sedis, keliru, konpius, dilema, perlu SCAN utk hapuskn segala onar..huhuu. [ sgt rindu dgn kakak-kakak..adik-adik.. jua shbt yg dh lama tak ketemu… (^-^) ] 

Allah (swt) said to Prophet Musa: O Musa! I did not create anyone more beloved to me than my creature, the believer. Sometimes I put him to suffering for what is better for him. I give him what is best for him and deprive him of some things for other better things for him. Therefore, he should forbear the sufferings with perseverance. He must agree with my decrees and be thankful for my gifts. And when he does so, I count him amongst the verifiers for he acts according to my will and obeys my commands.
credit to : http://hamidswisdom.blogspot.com/

The Prophet (SAW) said, ‘Whoever loves someone passionately, then suppresses his love in order to remain chaste and dies in the process, is a martyr.’[Kanz al-A’mal, no. 11203]

A thought: Inside the heart of each and every one of us there is a longing to be understood by someone who really cares. When a person is understood, he or she can put up with almost anything in the world.We don’t know what the future holds, but we know Who holds it. Allahuakber!