“… Ingat! Sesungguhnya dalam jasad (manusia) ada segumpal darah. Jika ia baik, maka baiklah jasad seluruhnya. Jika ia rosak, maka rosaklah jasad seluruhnya. Ingat! Itulah hati.” [HR Bukhari & Muslim]


awalan, dgn lafaz mulia Bismillah walhamdulillah kumulakan kalam utk entri penghujung tahun 2010. pejam celik pejam celik bgun tido dh smpai penghujung tahun..bbrp jam lagi akan melangkah nan menongkah tangga 2011. Allahu AKhbar, Allah yg MAHA BEsar, lagi MAHA PEncipta lg PEMURAH & PEnyayang! kerna dgn nikmatNya kita masih lagi diberi masa, peluang utk meneruskan baki sisa perjuangan hidup dgn erti kata lain pentas DUNIA yg pinjaman cuma.

walakin, kurasakan baharu shj mula menapak awal tahun..pantas jarum saat, jam itu berputar mngikut hukumnya. begitu tataTertibnya jarum itu menelusuri jalan nan lurus.. walupun kdgkala flatt dek bateri kong..hehe. pasti diTop-up semula dgn bateri yg berkuasa yg famous di mata manusia yakni energizer..hihi😉

berbalik pd diri kita yg bergelar khalifah..little khalifah, adakah sudah cukup bekalan kita? sudahkan bersiap utk menghadapi hari yg semakin mencabar lg terCabar?! jwpn itu pasti ada pd tiap empunya diri.. sama ada ya / tidak / sedang dlm proses / masih upload / on the way..dan pelbagai lg rangka jwpn. pilih aje jwpn mana pilihan hati😉

kuterima sms utk nombor celcomku, ” sesekali Allah hadirkan ujian, buat penguat keimanan, menjana ketabahan & kekuatan. menuntut kesabaran..ada ketikanya kita lemah, tapi perlu diingat, rahmat Allah tiada sempadananNya. DIA tak pernah bg sesuatu yg xmmpukita hadapi. Kutiplah ibrah dr apa yg ada di sekeliling kita.. syg sokmo😉 **uh, siapakah pengirim sms ni? syukran..sms yg sgt best & berharga utk ss.

sekadar pesan-pesanan khususan buat penaip ini… insyaallah bilamana kita ada niat utk BERUBAH..jadi BAIk, insyaallah ALlah dh letak 1 markah buat individu tersebut. ditambh lg bonus extra kalau dia terus..terus dan keep moving dgn keje-keje yg baik belaka! tetapi. awaAs!! parah negatif lagi defisit andai kita buat onar…ehehihi. dgn kata lain buat juge ape yg dilarangNya…makanya, nk diTekankan.. make it our live as simple as we allow.. we follow…the RULES.

hidup ini perlu ada peta..kompas. andai tiada peta cmne nk tau lokasi koordinat sesuatu tmpt? ehehe.. ahaa.. kompas sure laa sbb nk bg btul arah hala tuju. idokler sesat memanjang.. hadam ayt al fatihah molek naa.. tunjukkan aku jalan yg LURUS.😉 tapi, bile jumpe bonggol, kena ar pelan-pelan… slow..slow.. slow LA!  =D juge jln lupe..2 wasiat yg nabi kita pesan…haa..ape die? al Quran & as sunnnah kena jaga & pegang dgn molek ye! insyaallah.

okeylaa..dh msuk ayat yg merepek je..hihi. layan laa jemari awal pg ni. akhir kalam, majulah diri utk DIRI SENDIRI!. just be a good person to everbody, human being, animal, natural life… etc. salam HIJRAH. selamat menCABAR keupayaan diri utk menjadi insan yg LUAR BIASA..  wallahu’alam.

memetik The Law of Porgression oleh Andrew Matthews, 

 

“Any progress consists of ups and downs. Watch a tree grow. It grows some leaves and a storm comes along and blows some away. It grows more leaves and another storm comes along and blows some away. Watch the stock markets or the tides at the beach. There are ups and downs. Quitters don’t understand this. They figure that progress should all be one way up. As soon as they slide a little, they think the game is over and they give up. Understand the progress principle and etch it in your mind. It might change your life.”

خير الناس أنفعهم للناس
Sebaik-baik manusia ialah manusia yang memberi manfaat kepada orang lain