TakLifan vs waLa’ vs mad’u!

Salam juang! Salam 1 FIKRAH!

alhamduliLlah masih diberi masa olehNya dan dipinjamkanNya utk meneruskan misi dan perjuangan yg belum selesai. Syukur ss masih dberi nikmat sihat, nikmat makan wlupun sokmo rasa kureng n moody nk mkn..hehee. nikmat bprogram dan sgala nikmat yg xmmpu nk taip byk benor😉

syukur juga asbabnye dgn pndidikn kurang formal mak abah d rumah, juge pgruh kengkawan, ditmbh pndidikn formal d sekolah oleh cikgu, ust, ustzh mnddik ss mnjdi MODAL INSAN insyaallah dulu, kini, semasa dan selamanya..hihi. [silelah perasan dan angkt tgn tanda setuju.kweng8x]

diajar dgn adab bersama kawan… jiran..tetamu..guru.. dan sgala peradaban hinggalah dh masuk UUm masih bljr tntg TAMADUN ISLAM. TAMADUN DUNIA-TITAS.hehee.. kire adik beradik adab juge ler –peradaban😉 xgitu…hihi.

 Taklifan atau tggungjawab or amanah yg dberikan pd seseorang itu,  juga nikmat sebenarnya. ALlah menggerakkan gelombng komunikasi lalu hati tidak mmpu berkata dilafazkan dgn lisan maka termaktublah insan itu diPilihNya.

mengfLAshbck smula kisah leliku ss, sejak dolu aktif bepersatuan. Dgn librarian sejak sek rend. Aktif sukan olahraga, netball, bile dh sek menengah bz bersociety – puteri Islam, kelab catur, dan pelbagai kelab lantas dismbung wasilah kepimpinan itu di kmpus nun di UTARA – north University.

Cube kita pk sekejap, PAUSE. Nape kite dipilih oleh seseorang? Ahaaa.. tak kire konteks memilih JODOH ke.. pilih KETUA.. BENDAHARI.. dan ape jua selection lah.. MPP, calon ADUN dll. Kalau nk list factor byk juge le nk menaip. Nk nekan spacebar.. kemalasan pulak …hehee.

ss nk simpul skit sort bbrp main points :

  1. Dia DIPERCAYAI – boleh pikul tggjwb, boleh pimpin, boleh mrncg, dan segala sifat leadership
  2. Ada POTENSI- bpgaruh, karisma, berkaliber, kompetensi
  3. akhLak – sure BAIK, ramah, mesra, baik hati, sopan santun, sabar etc
  4. 4 sifat spt NABI – siddiq, amanah, tabligh, fatonah =D

ss tidak masuk lah sifat2 lain ats sbb nk menaip byk ler nnti.  berIlmu tu dah tentu… dan ber..ber..ber lagi..

Biasa kita akan menolak atas asbab :

-rasa tak layak, tak mampu, ada yg lagi bagus, masa tak boleh nk bahagi, family tak izin, suami tak izin, tiada transport, tiada computer, tak boleh acces internet, byk jawatan dh.. dan bermacam lg.😉

Nah, ni smua alasan yg kita biasa dgr.. acapkali juge rangka jwpn ni mnjdi nota yg kita lafazkan.huhuu. sudahnye, kok smua nk menepis, menolak…siapekah yg akn jd POST tu? Waduhhhh, feninn fenin.

Bab satu dh lps skit, masuk pula konsep wala’. Ni pun satu hal. Nak kata tak paham, dh byk sgt kali p kem latihan sana-sini. Ragging mkn ikn masin lah… telur masin lah.. sardin.. dan mcm-mcm perisa intinya. Tapi, konsep tu tidak diHADAm sebaiknye. Kkdg paham…tapi buat tak PAHAm. Susah btul!

Masalah enkod, dekod pun kkdg juga menambhkn perisa masalah itu makin menjadi pedas dan hangat! Aduhai, apo nk dikato. Kalau xkato susah ler eden.hehehe. eden bior lah yg menatap nk komplen lebih..silelah taip komen ye!

Mudh aje nk tgk otoriti sesuatu program / taklifan itu. Pandang dari sudut yg mudah. Maka, smua akan jd mudah..as easy as ABC. Setting minda agar smua yg kita terima, kita boleh settle dgn cara yg simple n mudah. Insyaallah bila dh set cmtu..maka penglabelan ..pembungkusan seterusnya akan jd senang…insyaallah! Tak caye, kena test😉

Wah..ss menaip sesedap rasa. Ehehe.. ni skdr luahan rasa, pglmn, dan observation insan yg biasa-biasa aje menaip. Nk komen lebih bukanlah skop bidang dan expertise ss utk diskusi lanjut.

Smlm bkesmpatan ke usrah Nisa’ utk zon 1. Bersama hjh wan hasrina- naqibahnya. Agak lewat tiba dek ketidakjumpaan jln yg lurus. Mmg byk benor simpang, asek kena jln yg sama je.hehe. bincg surah al hujurat..then ke manhaj tajuk sasaran dakwah.

*Rukun Baiah – 1. Faham 2. Ikhlas 3. Amal 4. Jihad 5. Pengorbanan 6. Taat 7. Tetap Pendirian 8. Tajarud (Ikhlas terhadap fikrah) 9. Persaudaraan 10. Thiqah

Sempat kupas sikit bab dlm tu. Umi lontarkan soklan utk dbingckn d kawasan. Ahaa.. best ayat umi ni. Siapa mad’u kite? Adakah ISLAM perlu disesuaikan dgn keadaan semasa? Atau keadaan semasa perlu disesuaikan dgn ISLAM?

Oh course matlamat bukanlah mngHALALkn cara. Itu konsep org putih zmn dolu. Kite jgn pule nk aplikasi ek! Kalau sudah terpatri HARAM. Maka, jatuh hukum haram! Xde lah pulak ada istilah bohong SUNAT, dosa SUnat. Bawa-bawaklah hadam kitab smula ye.. ngaji Iqra’, fardhu ain…etc

Ewah..ewah.. pndai btui penaip ni ye. Hehehe. Skdr mengisi masa utk terjebak di alam ngntuk. Sebenornye. Hehehe. Sod bar  Ra. Ta alif ba HA! =D تابه

ISLAM perlu diletakkan di makam yg paling ATAS.tinggi dan MULIA. Maka, soklan yg atas td.. perlu disempurnakan ISLAm itu dari pelbagai sudut. Dari A-Z. bukn semata luaran berSOngkok tinggi, bertudung litup, dan segala fesyen lah… tapi realitinye…aduh. Sgt kritikal ICU. Nauzubillah!

Okeylah.. masa dh nk time. Mmg time is MASA😉 maaf dipintal-pintal.. sama-sama ambil ibrah, ambil teladan di atas segala yg berlaku. I’m not too good at all, but insyaallah I’ll try n try be as goog as I can! As I looks simple person a.k.a simple-shida but don’t pandang sebelah mata ek. Hehehe.. kecil-kecil cili padi..  [sile lah تابه  mmbce ni! ]

Pen off here. To b continue. Waallahu’alam.

**gmbr akn dimasukkn later. internet slow rite now. tQ