Siapakah Ambiga?
  • Ambiga Sreenevasan, ketua demonstrasi BERSIH 2.0
  • Ambiga punya hubungan yang luas dengan Yahudi antarabangsa dan turut melobi hingga ke PBB dan berharap menjadi pelapor PLURALISME di Malaysia. Ambiga ditaja oleh National Democratic Institute ( NDI ). NDI adalah salah satu dari 4 cabang National Endowment fo Democracy (NED ). Allen Weinstein pengubal dasar undang undang NED mengesahkan bahawa NED adalah seumpama CIA dan Ambiga telah dilantik sebagai ketua BERSIH 2 untuk menekan kerajaan supaya menerima segala kehendak mereka.
  • Menerima anugerah “Women of Courage” pada 12 Mac 2009 bersama-sama Dr Musdah iaitu  penganut fahaman menghalalkan GAY dan LESBIAN di Indonesia.
  • Dalam satu forum anjuran DAP pada Jun 2007, Ambiga mempertikaikan perlaksanaan hukum syariah dalam artikel 121 (1A) berkaitan dengan kes Lina Joy.
  • Ambiga merupakan bekas Presiden Bar Council adalah orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut perlaksanaan Interfaith Commission (IFC) pada 21 Ogos 2001. Bar Council telah menerima memorandum untuk menuntut perlaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan perlembagaan persekutuan.
  • Bar Council pimpinan Ambiga juga menjadi dalang risalah perlembagaanku yang mahu menyisihkan hak orang Melayu dan menafikan Islam sebagai agama persekutuan.  Ambiga turut mengadakan forum memeluk islam pada 9 Ogos 2008 yang membincangkan dan mempertikaikan secara terbuka artikel 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan daripada orang Islam, namun Bar Council yang diterajui oleh Ambiga tetap meneruskan forum tersebut.
Nota : Apakah itu artikel 121 (1A) ? Baca kat sini Zairul.Com. Sumber tentang Ambiga aku dapat dari sini AMBIGA.

Apakah BERSIH 2.0?

BERSIH merupakan satu perhimpunan rakyat untuk berarak dan menghantar satu memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong untuk meminta agar perjalanan pilihanraya akan datang dijalankan dengan bersih dan adil.

Advertisements