Firman Allah s.w.t.:

Jika kamu berbuat kebaikan, (maka faedah) kebaikan yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu; dan jika kamu berbuat kejahatan, maka (kesannya yang buruk) berbalik kepada diri kamu juga.

(Al-Isra’: 7)

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: 

“Manusia yang paling dikasihi Allah ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain dan amalan yang paling disukai oleh Allah ialah menggembirakan hati orang-orang Islam atau menghilangkan kesusahan daripadanya atau menunaikan keperluan hidupnya di dunia atau memberi makan orang yang lapar.” 

(Sebahagian hadis riwayat Ibnu Abi Dunya)

 

Dari Nu’man bin Basyir r.a., Rasulullah s.a.w bersabda,

 “Perumpaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.”

(Hadis Riwayat Muslim)

Daripada Abu Darda’ r.a.: Rasulullah s.a.w telah bersabda:

 “Doa seorang Muslim kepada saudaranya yang Muslim dengan tanpa diketahui olehnya adalah mustajab, (ketika berdoa) akan ada di dekatnya seorang malaikat muwakkal (pesuruh) setiap ia berdoa untuk saudaranya itu dengan sesuatu kebaikan (malaikat itu akan berkata: Amin! Dan bagi engkau kebaikan yang sama.”

(Hadis Riwayat Muslim)

————————

 ** wekend ke UIA.shahAlam 🙂

input best d shaHAlam-strategi.tiPs.Aura Al Fateh min ust Syaari!

this time ss mls nk taip monolog.cukuplah dua adik dlm gmbr di atas mencoretkan dlm blog masing-masing.hehe. one more, imad adakah sudah post dlm blog? hihii. apekah  link 2 penama blog di atas? jwbnye silelah cari di tepian list nama-nama akhwat blog hijau ni…slmt mencari!

mOOd sedang mencari kembali suis KUAT.skru TENANG. tiang TABAH.tali SABAR. vitamin SIHAT! ya ALLAH campakkan NUR kekuatan di hati hambaMu yg kerdil lg naif ini… ameen..ameen..ameen!

[nape tajuk secret recipe? 1 asbab mmg kite-kite p mkn d situ..1 lg sbb kite dpt tips secret recipe d shah alam! alhamdulillah!!! ]

**psst, gmbar burger junior xnmpk pulak..aiseehh 😉