[dialog sembang-sembang 4]

adik : kak, camne ye..kalau yang kawan-kawan dah final year. nak attach dengan program luar?

kakak : oh, senang je. rajin-rajin p program di tempat berdekatan. jumpa kakak-kakak/makcik-makcik bgtau nak turun bantu. connecting ukhwah tu penting dik. nanti senang nk minta tolong.. ada keje kosong ke, calon menantu ke? hehe

adik : hehe.. oh, kena pergi program lah ye. orait, saya akan ajak lagi kawan-kawan.

kakak : bila dik join dan kenal dengan yang lebih senior..level dewasa ni, dik bole belajar cara berfikir, handle program, nak dapatkan bekalan, cari sumbangan, berhubung dengan pelbagai peringkat pegawai.. nanti dik dah mula keje, mudah

adik : ye, betul kak. kena cari link, kabel.. insyaallah pasti saya akan segera serah diri utk tugasan kelak! terima kasih kak!

—-

“Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji.
Allah melipat-gandakan bagi siapa yang Dia kehendaki, dan Allah Maha Luas, Maha Mengetahui.” (al-Baqarah 2:261)

ribat2

[dialog sembang-sembang 5]

adik : kak, alhamdulillah saya dah mula bkerja di bank. bahagian audit. tapi, masa untuk join program agak terbatas kak. hujung bulan je kena stay…huhu, audit. camne ye kak, saya nk sumbang pada jemaah?

kakak: masyaAllah, kalau ada lagi ramai generasi macam dik, makin aktif jemaah kita dik.hehe. alhamdulillah.. bagus soalan dik.

gini dik. kita semua dilahirkan oleh Allah, punya kelebihan, kekurangan. macam adik di bidang banking, accounting. betul, masa agak terbatas. namun, jangan jadikan alasan busy tak de masa nak pergi usrah ke.. p turun program ke. cuba cari masa, sementara belum kahwin. nanti dah ada komitmen lagi banyak cabaran.
adik kena cari jalan, kalau tak de masa nk turun program, terbatas dan ada kekangan lain.. adik boleh sumbang dari segi teknikal. mungkin boleh bantu dalm online-website, sumbang idea dlm penulisan, buletin. ada rezeki lebih, boleh infaq dalam tabung jemaah.

adik : ohh, ye. saya suka bab idea tulis-tulis ni. insyaallah, bolehlah sikit-sikit. kalu online, kurang skit sebab berdepan dengan nombor.. pitis je kak.

kakak : so, go on bantu mana kepakaran dan yg dik available. insyaallah walau kita sibuk mana, banyak jawatan.. insyaallah moga istiqomah…

—-
“Jika kita mudahkan urusan orang lain, kelak orang lain juga akan selalu mudahkan urusan kita.” Jadilah insan yang bermanfaat kepada orang lain