bismillah walhamdulillah. dah agak bersawang blog ni dek jarang-jarang update. kekangan dan kebizian hari demi hari melanda diri ini. mood dalam menulis tesis, mood kena handle program, mood yang asek tak de mood..hehe. sabau je laa😉

nak pendekkan cite. ramai yg konfius dan kadangkala tersalah meletakkan posisi masing-masing pada koordinat yang sebenar. sedikit perkongsian dan pandangan ss, mohon diperbetulkan dan sama-sama muhasabah.

kondisi kes ni : seorang muslimat bujang/ muslimat sudah berkahwin.

dilema untuk pergi program Pemuda-Pusat. Ijtimak Tarbawi nun di Johor sebagai peserta. walhal pada waktu yg sama punya  program muktamar yang memerlukan kudrat dan taklifannya menTop-up AJK yg sedia maklum pi mai pi mai orang sama.

peserta vs ajk

program pemuda vs program muslimat

keperluan vs kehendak

di manakah posisi aulawiyat yang harus diUtamakan?

 

same goes to situasi as mahasiswa/wi.

antara assignment & meeting?

antara exam dan program?

antara family dan jemaah?

usrah atau meeting?

yang mana satu perlu dilebihkan dan perlu dikurangkan?

 

solution yang boleh dilakukan :

1. lihat taklifan-tanggjawab-posisi dan jawatan anda.

2. keperluan mana yang terdesak? maslahah au masfadah?

3. rajin bertanya dan minta pndgn pada senior/orang yang lebih berpengalaman

4. buat istikharah utk Allah beri petunjuk dan tenangkan buat keputusan dgn adil dan saksama.

 

ss biarkan persoalan ni berlegar-legar..😉 jom, ambil masa untuk menimbang tara..  make sure jangan bg senget sebelah dacing tu😉